Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Εκπαιδευτικό σύστημα για γέλια



Θα είμαστε μετεξεταστέοι για άλλη μια χρονιά
Του Γιώργου Καισάριου

Το γεγονός ότι το περιοδικό Economist αξιολογεί την Ελλάδα πως έχει το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι αποτελεί μεγάλη έκπληξη για πολλούς.

Άλλωστε, η παιδεία και η ποιότητα της, έχει απόλυτη σχέση τόσο με την οικονομική πορεία της χώρας τόσα χρόνια, όσο και με την τωρινή κατάντια.

Και βέβαια, όλοι αυτοί που υπερασπίζονται αυτό το σύστημα (και είναι πολλοί) είναι οι ίδιοι που υπερηφανεύονται για την “δωρεάν παιδεία” που υποτίθεται έχουμε, διότι τους συμφέρει.

Διότι αν αυτή η πολιτεία είχε ένα εκπαιδευτικό σύστημα άξιο λόγου, ούτε στην τελευταία θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα μας είχαν κατατάξει και ούτε η μισή Ελλάδα θα έβγαζε μεροκάματο διδάσκοντας το άλλο μισό σε κάποιο φροντιστήριο...

Και να έπιαναν τόπο όλα αυτά τα λεφτά στα φροντιστήρια, στο διάολο να πάει, αλλά δεν.  Και να ήταν μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα, επίσης στο διάολο να πάει.

Για χρόνια ολόκληρα είμαστε οι τελευταίοι στον δυτικό κόσμο (και όχι μόνο) σε θέματα επιχειρηματικότητας, οικονομικής ελευθερίας, στην αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος και τελευταίοι σχεδόν σε ό,τι μέτρηση μπορεί κανείς να κάνει. Αλλά κανέναν δεν τον απασχολούσε αυτό. Βλέπετε, οι κακοί οι καπιταλιστές της δύσης ήθελαν το κακό μας και μας έδιναν κακή βαθμολογία επίτηδες.

Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν την σημασία τους και όλα παίζουν ρόλο. Και επειδή σε μεγάλο βαθμό η παιδεία ευθύνεται για όλα τα προαναφερθέντα, τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα αν πρώτα δεν αλλάξει η παιδεία.

Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν ακόμα πολιτικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, είναι απόδειξη ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει αυτά τα 5-6 χρόνια της κρίσης. Το ότι κανείς ακόμα δεν έχει επαναστατήσει με όλα αυτά τα αχάριστα ΙΕΚ που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, είναι απόδειξη ότι δεν έχουμε ιδέα πως να φτιάξουμε αυτή τη χώρα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν ήρωες εκπαιδευτικοί που έχουν βάλει πλάτη τόσα χρόνια, με σκοπό να μην είχαμε πέσει ακόμα πιο βαθιά στον εκπαιδευτικό βούρκο, αλλά δεν είναι αρκετοί. Και όχι ότι δεν υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να πάψουν να υπάρχουν φροντιστήρια και πολιτικές νεολαίες, αλλά επίσης δεν είναι αρκετοί.

Και το πολιτικό προσωπικό που το βάζεις αγαπητέ αναγνώστη; Είδατε πότε κάποιο κόμμα ή πολιτικό πρόσωπο να πει δημοσίως ότι πρέπει να καταργηθούν οι πολιτικές νεολαίες, τα φροντιστήρια και θα πρέπει να απαγορευτούν όλα αυτά τα αχάριστα ΙΕΚ; Όχι βέβαια, αυτών τα παιδιά πάνε στα καλά ιδιωτικά σχολεία και εσείς και εγώ απολαμβάνουμε την δωρεάν δημόσια παιδεία.

Η παιδεία είναι το Αλφα και το Ωμέγα σε μια κοινωνία και δυστυχώς αυτός ο λαός έχει μείνει μετεξεταστέος. Και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις των επερχόμενων εκλογών, μάλλον θα μείνει στην ίδια τάξη για άλλη μια χρόνια.

George.kesarios@capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου