Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Απλά πράγματα



Ενεργειακό καραγκιοζιλίκι σε τρεις πράξεις
Του Γιώργου Κράλογλου

Οι Κύπριοι και οι Κινέζοι ανταγωνίζονται τους Δανούς(!!!) και φτιάχνουν στην Λεμεσό με 185 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Μεσογείου. Στην Ελλάδα κλείνουμε τα φωτοβολταϊκά!!! Οι Ιταλοί περιορίζουν στο 30% κράτος και ρεύμα. Στην Ελλάδα η «μικρή ΔΕΗ» θα πουληθεί κάποτε!!! Στην Κύπρο ξεκινάει ο Οργανισμός πετρελαίων. Στην Ελλάδα δουλεύουμε τους ιθαγενείς ότι έχουμε πετρέλαια 150 δισ. ευρώ!!!

Γελάνε και θα γελάνε και οι θερμικές πέτρες... του πλανήτη με τα ελληνικά καραγκιοζιλίκα στην ενέργεια.

Και πώς να μην γελάνε βλέποντας τους ιθαγενείς της Ελλάδα με μουτσούνες και κελεμπίες Εμίρηδων να περιμένουν στα καφενεία, στα σουβλατζίδικα και στα μπαράκια πότε θα καταφθάσουν τα παραδάκια... από τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια της Δυτικής Ελλάδας για να τα φάνε σε κρατικούς μισθούς, συντάξεις και επιδόματα μαϊμούδες...

Πώς να μην ξεκαρδίζονται βλέποντας την γειτονική Ιταλία να διατηρεί «δείγμα» κρατισμού στην παραγωγή ενέργειας και στην Ελλάδα (μετά από 15 χρόνια που δόθηκε η οδηγία της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς) να φτιάχνουμε μόνο ένα παραμύθι... για δήθεν πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Παραμύθι γιατί φαγώθηκε μια 5ετία μόνο να συνταχθεί ο νόμος (ανεξάρτητα αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον) για μια ιδιωτική ΔΕΗ με αντίπαλο το κράτος που θα ελέγχει το 70% της παραγωγής!!!

Πως λοιπόν να μην κυλιόνται χάμω στα γέλια... (όσοι ξέρουν την ελληνική μιζέρια και κακομοιριά) όταν ο διαγωνισμός πώλησης θα είναι έτοιμος (στα χαρτιά) το 2015 δηλαδή κοντά στις εκλογές, όπου δεν κινείται ποτέ τίποτε, ώστε να έλθει η επόμενη κυβέρνηση και να τα ανατρέψει όλα γιατί «…το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι ενάντια στα συμφέροντα του κράτους».

Πώς να μην σηκώνουν και τους πεθαμένους να ξεκαρδιστούν στα γέλια όταν το « κήρυγμα» προς το ελληνικό σοβιετικό κράτος το ξεκινούν (μαζί με 48ωρες απεργίες) οι «ινστρούχτορες» της ΓΕΝΟΠ (αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή) για να διαφωτίσουν πλέρια τις λαϊκές μάζες «...τι θα τους συμβεί αν χαθεί ο προστάτης-ΓΕΝΟΠ και πέσουν στα χέρια των βρικολάκων ιδιωτών και (ιδίως ) των ξένων επενδυτών...».

Αλλά τον «διαφωτισμό» των «ινστρουχτόρων» τον πρόλαβε η κυρία Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, με την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»...

Στην «αντιστασιακή διακήρυξή» της η κυρία Δήμαρχος επισημαίνει μαζί με πολλά άλλα ότι «...στο βωμό της επιταγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να τίθεται προς πώληση, το ΄καλύτερο κομμάτι΄, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί η ΔΕΗ και η χώρα, για να κάνει βήματα προόδου...» .

Δεν θα με απασχολούσε, σε καμία περίπτωση, η κυρία Δήμαρχος και η προεκλογική της «αντίσταση» αλλά επιβεβαιώνει την εικόνα που περιέγραψα στην εισαγωγή μου.

Στην Κύπρο τώρα (που την κλαίγαμε πριν ένα χρόνο), στην περιοχή Άλασσας στη Λεμεσό, με κινεζικά κεφάλαια και συμβολή κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας αλλά και συστήματα και τεχνογνωσία από αυστραλιανή εταιρεία θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα στην Ευρώπη.

Η συμφωνία υπεγράφη την προηγούμενη Τετάρτη (12 Μαρτίου) και προβλέπει επενδύσεις 185 εκατ. ευρώ. Το ηλιοθερμικό πάρκο εξασφαλίζει 50 εκατ. ευρώ από το ενεργειακό πρόγραμμα καινοτομιών NER300 της Ε.Ε. και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 50 MW.

Η δε κυπριακή πλευρά σχεδιάζει από τώρα και δεύτερο πάρκο του ίδιου μεγέθους κοντά στο πρώτο πάλι με του Κινέζους συνεταίρους τους.

Επιστρέφουμε στην Ελλάδα όπου περισσότεροι από 500 πτυχιούχους και επαγγελματίες μηχανικούς εξειδικευμένους και στα ενεργειακά που ψάχνουν δουλειά εκτός Ελλάδος αναζητούν την τύχη τους και στην Δανία η οποία ολοκληρώνει δύο γιγαντιαίες επεκτάσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα!!!

Στην Δανία όπου όταν βγαίνει ο ήλιος γίνεται εθνική εορτή...

Ενώ στην γη της διαφθοράς, την Ελλάδα, όπου νόμοι και υποσχέσεις μεταβάλλονται ανά 48ωρο τινάζουμε στον αέρα 38.000 επιχειρήσεις ΑΠΕ, μικρές και μεγάλες, και καταδικάζουμε στον ζυγό του φόρου 13.000 ιδιοκτήτες που έβαλαν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες τους.

Γιατί εμείς έχουμε τον ήλιο μόνο για τον τουρισμό και για να χορεύουν τα παλικάρια μας συρτάκι με ξεκούμπωτα τα πουκάμισα... και την ποδιά του γκαρσονιού στην μέση.

Στην Κύπρο πάλι που έχουν προγραμματίσει εκμετάλλευση φυσικού αερίου σε 5 χρόνια, (έναρξη στα μέσα του 2019) έστησαν (πριν λίγες ημέρες) και τον Οργανισμό αξιοποίησης των αποθεμάτων τους με διακεκριμένους επιστήμονες που θα ριχτούν στην δουλειά από τον Απρίλιο.

Η τρίτη πράξη στο ενεργειακό καραγκιοζιλίκι μας έχει κεντρικό σκηνικό κάποιες σεισμικές έρευνες που έγιναν για να πουληθούν (στην διεθνή αγορά) τα αποτελέσματα τους «συνοδεία θορύβου» για «μεγάλα αποθέματα». Και στην συνέχεια, όπως εδώ και δεκαετίες, θα ξεχάσουμε τις έρευνες μέχρι την επόμενη κυβέρνηση που θα μοιράζει πάλι μουτσούνες και κελεμπίες Εμίρηδων για τα ελληνικά πετρέλαια και φυσικά αέρια ύψους 150 δισ. ευρώ...

George.kraloglou@capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου